Connect with us

11x open einde speelgoed dat de fantasie prikkelt voor eindeloos speelplezier

Duurzaam speelgoed

11x open einde speelgoed dat de fantasie prikkelt voor eindeloos speelplezier

‘Speelgoed zonder opgelegd speelpatroon’. Dat klinkt eerst wat ingewikkeld, maar dat is het precies niet. Open einde speelgoed houdt in dat je kind er alle kanten mee op kan. Dochterlief kan haar eeeeeindeloze fantasie heel goed kwijt in de neutrale designs zonder tekeningen of gezichtjes, ze kan zelf invulling geven aan het spel. Fantastisch, die kinderfantasie, en dat wil ik veel mogelijk stimuleren. Mooi om te zien is dat open einde speelgoed in elke fase van de ontwikkeling weer voor iets anders gebruikt wordt. Daarom in dit blog 11x open ended materialen die de fantasie van je kind prikkelen voor eindeloos speelplezier.

Happy Little Folks

Het is niet de eerste keer dat ik Happy Little Folks noem. Ik schreef al twee keer eerder over dit merk. Simpelweg omdat ik het houten open einde speelgoed heel mooi vind én je voor sommige items je eigen kleur kunt kiezen! Serieus, dat is toch te gek?! Ik kocht ooit een set bomen in pastelkleuren van Happy Little Folks. Deze staan nu niet meer in de shop, maar wel talloze andere toffe dingen, zoals kooksets, make-up sets, houten tractoren, stapelstenen en de paddestoelen.

Sara Playsilks

Wat kinderen al niet kunnen doen met een lap stof! Heerlijk om te zien hoe de lap kan dienen het zeil van een zeilboot, er hutten mee worden gebouwd of de stof dient als cape, eiland of tafelkleed. Sara Playsilks speelt hier op in met vrolijke, eco-friendly luchtige stoffen die de creativiteit van kinderen prikkelen.
Bij Freubelrijk zag ik een mooie regenboogdoek, bij Hout en Plezier een doek waarmee je kind een elfje wordt. Ook Grimm’s verkoopt playsilks.

open einde speelgoed sara playsilks

Wobbel of wiebelplank

Wobbel, wiebelplank, rockerboard, balanceboard… Geef het maar een naam. Hoe leuk is zo’n wiebelplank nu? Daarover schreef ik eerder al een blog. Mijn ervaring is positief in ieder geval. Hoewel de wiebelplank niet per se wordt gebruikt om op te staan, is het ding vaak onderdeel van hutten, winkeltjes of andere bouwwerken. Er wordt dus zeker veel mee gespeeld! Dat is ook het leuke van zo’n wobbel: je kind ziet er van alles in.

Stapelstein

Zijn het stenen, eilanden, maakt je kind er een gymparcours mee of worden ze gebruikt als zitje? Stapelsteinen zijn eh, ja, stapelstenen dus, en ze kunnen vele doelen dienen. Het leuke is dat ze je kind uitdagen om te bewegen. Sowieso een win. Daarnaast kun je er spelletjes mee verzinnen, zoals het tellen van stappen of benoemen van de kleuren. Maak je het nog educatief ook. Stapelsteinen zijn lekker licht en kunnen ook buiten gebruikt worden. Ze worden verkocht bij Freubelrijk. Bij Bol zag ik daarnaast ook een Stapelstein Board waarop je kind kan klimmen en schommelen.

Grapat open einde speelgoed

Een van mijn persoonlijke favorieten is Grapat. Toen dochterlief een jaar of anderhalf was, kocht ik een set Nins, bestaande uit ringen, poppetjes, bakjes en muntjes (lees hier mijn Nins review). En ik was verkocht. De set ging destijds mee op reis in de camper en liet me inzien hoe fantasierijk kinderen kunnen spelen met open einde speelgoed. De muntjes, bijvoorbeeld, functioneerden als geld, boterhammen, bouwstenen, trampolines en nog veel meer. Afgelopen weekend nog bouwde ik samen met haar een ‘speeltuin’ voor ons Maileg muisje met deze set. Absolute liefde voor kinderfantasie.
Grapat gebruikt duurzaam beuken- en berkenhout dat op waterbasis wordt geverfd.

nins grapat favoriet houten speelgoed educatief fantasie creatief

Connetix magnetische tegels

Over de magnetische tegels van Connetix schreef ik eerder al een review. Met hun extreem veelzijdige speel- en bouwmogelijkheden mogen ze niet in dit blog ontbreken. De tegels blijven dankzij magneetjes aan elkaar plakken en vooral de regenboogkleuren spreken tot de verbeelding. Je kunt kan er van alles mee bouwen: een garage, een poppenhuis, auto’s, winkeltjes, huizen en ga zo maar door. Ook kun je de lichtdoorlatende gekleurde tegels heel cool tegen de ramen opbouwen, waardoor het licht er mooi doorheen valt. Inmiddels heeft Connetix ook een hele knikkerbaanset en zijn er grondplaten. Je shopt Connetix in Nederland exclusief bij Freubelrijk.

bouwen met connetix magnetische tiles

Grimm’s

Een van de bekenste namen in het rijtje denk ik. Wie kent de houten regenboog van het Duitse merk Grimm’s niet? De producten spelen in op Waldorf en Montessori-onderwijs en prikkelen de fantasie en verbeeldingskracht van kinderen dankzij de gestileerde vormen. De vrolijke regenboogkleuren doen de rest. Grimm’s open einde speelgoed is kwalitatief en duurzaam en gaat generaties mee.

Little Coach House

Ohh Instagram… Ik ontdek er de meest geweldige merken en webshops. De meest recente ‘aanwinst’ is webshop House of Dreamers, waar ik het merk Little Coach House tegenkwam. Het houten speelgoed van dit merk is specifiek gericht op jonge kinderen die net bezig zijn met het leren van cijfers en letters. Spelend leren dus!

Let Them Play natuurlijk houten speelgoed

Ook ontdekt bij House of Dreamers: het merk Let Them Play. De naam is al fantastisch natuurlijk, want dat is alles wat je wilt voor je kind toch? Eerder schreef ik ook al eens over leren door te spelen, en spelen is het mooiste wat je kunt doen voor je kind.

De makers en handen achter Let Them Play Toys geloven dat open ended items en natuurlijke materialen elk kind inspireren. Het koestert fantasierijk spel en verbinding met de natuur.

Heel gaaf: het open einde speelgoed is natuurlijk veilig afgewerkt, maar sommige sets zijn ook lekker ‘rauw’, zoals de houten blokkenset met boomschors. Dat is echt verbinding met de natuur!

open einde speelgoed tips

Ocamora open ended toys

Dit merk kwam ik tegen bij Hout en Plezier. Ik kende Ocamora nog niet maar was meteen fan van de uitstraling en de kleuren. Niet te fel, niet te pastel. De set met houten huizen en blokken is goed te combineren met allerlei ander speelgoed en zal ongetwijfeld voor urenlang speelplezier zorgen.

Mielasiela houten figuren

Over het houten speelgoed van Mielasiela schreef ik ook al eens eerder. Ik ben er ontzettend van onder de indruk door het mooie design, en het hout voelt ook nog eens heerlijk, heel zacht. De poppetjes hebben geen volledige gezichtjes, dus je kind kan zelf een gezichtsuitdrukking bedenken die passend is bij zijn of haar verhaaltje.

mielasiela handgemaakt houten speelgoed etsy

Heb je een aanvulling op deze lijst dan hoor ik die graag!

Welke merken kende jij al?

Lees ook: houten blokken met ramen, hoe leuk zijn ze echt?

x Anniek

Continue Reading

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

1 Comment

1 Comment

  1. Nellie

    6 februari 2021 at 00:16

    Pittenzakken die zijn hier ook multifuctioneel. Daar kun je mee gooien, mee bouwen, verstoppen, verkopen als zakken meel of gebruiken als ingrediënt als je kookt in de speelkeuken of…. Ze dienen werkelijk overal voor.

    En een bak mais, kikkererwten of andere droge bonen. Daar kun je in graven, vrachtwagens mee vullen, houten dieren eten geven, koken in pannetjes enz…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Duurzaam speelgoed

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top