Connect with us

Lockdown bucketlist: 25 activiteiten waar je kind ook slimmer van wordt

Momlife

Lockdown bucketlist: 25 activiteiten waar je kind ook slimmer van wordt

Het is donker, minder lekker weer en we zijn thuis, veel thuis. We brengen dus vooral veel tijd binnen door. Er natuurijk genoeg leuks te beleven binnen, maar soms kun je toch wat inspiratie gebruiken. Daarvoor maakte ik een lockdown bucketlist met 25 activiteiten om met kinderen te doen waar ze ook slimmer van worden. Want spelen is leren!

25 lockdown activiteiten waar ze ook nog wat van leren

Kleuters leren vooral door te spelen. Een fijne geruststelling wanneer je minime geen zin heeft in de schoolopdrachten. Laat hem of haar gewoon lekker spelen! Van deze 25 lockdown activiteiten steken je kids ook wat op.

  1. We zijn thuis, maar niet per se rustig, met thuiswerken en thuisscholing. Vergeet niet soms even te kletsen met je kind(eren). Juist in deze periode! Las bijvoorbeeld een momentje in voor het slapen gaan, of juist aan tafel. In de kletsboeken Slaapklets of Tafelklets staan leuke vragen zodat je daadwerkelijk gesprekken met je kind kunt voeren.
  2. Bol.com biedt een groot assortiment luisterboeken aan voor 1 cent.
  3. Ken je de podcasts van Zappelin al? Je kunt ze onder andere vinden via Spotify. Hier viel de podcast ‘Missie voelspriet’ van het tv-programma Beestenbrigade in de smaak.
  4. Zowel voor de luisterboeken en podcasts is dit een aanrader, maar hij komt ook goed van pas als je kind 688 keer Frozen/Vaiana/K3/Kinderen voor Kinderen achter elkaar wil horen: een koptelefoon voor kinderen.
  5. Laat je kind iets timmeren van hout! Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind en natuurlijk ook super tof om te doen. In dit blog lees je meer over veilig timmerhout voor kinderen.
  6. Geef je kind(eren) een krijtstift en laat ze lekker op de ramen tekenen. No worries, je wast het er met water weer vanaf en je kind vindt het super om te doen. Het is nog educatief ook: ik begreep ooit eens dat het goed is als kinderen op en met andere materialen schrijven dan pen en papier. Zelf gebruik ik de krijtstiften van edding.
  7. Speelgoed op-/uitruimen is een dubbele win: grote kans dat je kind allerlei dingen tegenkomt waar het mee begint te spelen én/of het ruimt op. Heb je speelgoed over? Doneer het dan. Zelf doe ik weer mee aan de actie van PostNL en Stichting Jarige Job. Deze stichting zamelt speelgoed in voor kinderen uit gezinnen die het zelf niet kunnen betalen om hun verjaardag te vieren. Zo krijgen ze op hun verjaardag toch cadeautjes – dat gun je ieder kind toch?!
  8. Bouwen vergroot het ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Laat je kind dus lekker zijn of haar gang gaan met blokken, Lego of Duplo. Ook leuk: geef je kind een voorbeeld om na te bouwen. Op mamaliefde.nl vond ik een blog met 100 ideeën om te bouwen met Duplo.
  9. Maak een caleidoscoop! Een leuk knutselwerkje met een wc-rol waar je kind wel even zoet mee is. Een alternatief is de papieren caleidoscoop van Kikkerland, die je kind zelf kan vullen met wat het maar kan vinden. Lis kreeg deze van Sinterklaas en ik ben er erg enthousiast over. Je kunt ‘m vullen met blaadjes of andere schatten die je kind buiten vind (gelijk een leuke buiten-activiteit!) of kralen, blokjes Lego, enzovoort enzovoort. Het is elke keer weer een verrassing wat voor kunstwerk er te zien is!
  10. In dit overzicht staan 12 simpele proefjes om thuis te doen met kinderen. Ook werd ik getipt over de proefjes op c3.nl.
  11. Leg (samen) een puzzel.
    lockdown activiteiten met kinderen
  12. Iets wat hier ook een hit is: krimpfolie. Op het speciale folie maakt je kind een tekening, waarna je het in de oven legt. Het krimpt dan en wordt hard. Elke keer weer verbazingwekkend om te zien. Ook de oudere buurmeisjes waren hier zwaar van onder de indruk :).
  13. Zit je met een vergadering en een kind wat je zoet wilt houden? Ik maakte een 19-delige knutselpakket wat printbaar (dus je hoeft er de deur niet voor uit) en herbruikbaar (dus je hebt altijd iets leuks achter de hand) is. Dit voorjaar waren de Cookies en Jungle versie erg populair. Speciaal voor de winter maakte ik een Winter knutselpakket. De knutselpakketten zijn getest en goedgekeurd door de kleuter, maar ook oudere vriendinnetjes waren er erg enthousiast over. Er zitten ook een aantal leerspelletjes in, zoals het overtrekken van vormen.
  14. Heeft je kind niet zo’n zin om (zelf) te lezen en wil je het graag stimuleren? Wellicht helpt de Leesbingo van Squla.
  15. Uitwisbare schrijfkaarten zijn leuk om schrijven te oefenen. Ze zijn er in allerlei vormen en kunnen hergebruikt worden.
  16. Staan je kids echt te stuiteren? Laat ze even uitrazen! Dit kan natuurlijk het beste buiten. Is het er even geen weer voor? Doe dan een beweeg-bingo met ze. Bij elke letter van het alphabet doet je kind iets anders, bijvoorbeeld springen als een kikker, een rondje draaien enzovoort. Je kunt ook een dobbelsteen gebruiken en bij elk nummer een andere beweging bedenken. Ook leuk: laat je kind(eren) een doolhof maken met wc-papier waar ze vervolgens op- en onderdoor moeten kruipen, of geef ze een stapel kussens en doeken/dekens om er iets mee te bouwen. Lekker slepen met kussens :).
  17. Weet je nog hoe tof het was om een kijkdoos te maken? Een knutselwerkje waarmee je kind vast even zoet is.
  18. Maak kaarten en breng ze rond of verstuur ze naar de mensen die wat extra liefde kunnen gebruiken. Dat is altijd leuk! Laat je kind helpen met schrijven of posten.
  19. Muziek maken is altijd een goed idee. Het muziekboek van Dan Brown – met daarbij een app met klassieke muziek – laat je kind kennis maken met een hele hoop muziekinstrumenten. Bij ons is dit boek een grote hit. Ook zelf ben ik echt verliefd op de prachtige muziek. Wil je je kind zelf muziek laten maken? In dit blog vind je muziekinstrumenten met een mooi geluid – waar je als ouders dus niet gek van wordt.
    houten drumstel plan toys
  20. Knutselen is ook leerzaam! Het stimuleert bijvoorbeeld creativiteit. Heerlijk knutselmateriaal is foam clay. Het voelt grappig, je kind kan er dingen mee maken maar ook bijvoorbeeld een glazen potje mee versieren. Het droogt op aan de lucht en geeft niet af.
  21. Toen ik op zoek was naar een knutselactiviteit voor het kinderfeestje van dochterlief kwam ik het merk Baker Ross tegen. Dit Engelse merk heeft echt allerlei ontzettend gave knutselpakketten (via de eigen website zijn de verzendkosten echter vrij hoog). Wij maakten toen een sterrendromenvanger die echt een succes was.
  22. Hier vind je een recept om zelf klei te maken.
  23. Speel een spelletje met dobbelstenen – dit versterkt ook het tellen.
  24. Laat je kind zo veel mogelijk woorden met een bepaalde letter verzinnen.
  25. Miz Flurry maakte geweldig uitziende regenboog rijst voor een sensory spel voor peuters en kleuters.

Heeft je kind veel vragen over het virus? Lees dan mijn review over het kinderboek ‘Het geheime leven van virussen’ hier, of bestel het kinderboek direct hier.

Voor nog meer inspiratie kijk je op mijn Pinterest bord ‘Doen met kinderen‘, hier bewaar ik de leukste knutsels en activiteiten om te doen met kinderen. Volg me ook gelijk even op Pinterest.

Heb je een aanvulling? Laat het me weten. Succes met thuisscholen!

En hier print je het gratis thuiswerkdiploma voor je kind.

thuiswerk diploma voor kinderen

x Anniek

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Momlife

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top