Connect with us

Waarom wasbare luiers mooier, beter en goedkoper zijn

Musthaves

Waarom wasbare luiers mooier, beter en goedkoper zijn

Wanneer je een kindje verwacht zijn luiers een van de (vele!) keuzes waar je mee te maken krijgt. Wasbaar of wegwerp? Het is goed dat er een alternatief is voor de wegwerpluier – en dat alternatief is niet zo ongemakkelijk als je wellicht denkt. Lees maar mee.

Wasbare luiers de standaard

Tot aan het moment dat je kindje zindelijk is, gebruikt het zo’n 6000 wegwerpluiers. Laat dat getal eens op je inwerken. 6000! Tel maar uit hoe vaak je daarvoor naar de drogist moet. En wat te denken van de hoeveelheid grondstoffen die nodig is voor de productie van die luiers. Oef.

Vanuit milieu-oogpunt zijn er nog wel meer voordelen: ze zijn natuurlijk herbruikbaar en zelfs te recyclen, en de productie en het gebruik van herbruikbare luiers heeft een kleinere ecologische voetafdruk – zelfs als je ze altijd in de droger zou drogen.

En nog meer belangrijks: herbruikbare luiers komen de gezondheid van je kindje ten goede. Je hoeft je geen zorgen te maken over chemische stoffen waarover je wellicht je twijfels hebt en ook allergische reacties komen veel minder voor. De chemicaliën in wegwerpluiers moeten ervoor zorgen dat vocht snel wordt opgenomen, maar dat beïnvloedt ook de natuurlijke vochtbalans van de huid. De chemicaliën zorgen er ook voor dat de ontlasting plakkerig wordt. Helaas is het gevolg daarvan dat dit minder makkelijk van de billen te poetsen is.

Een ander gevolg van die vochtslurpende chemicaliën is dat je kindje minder voelt dat het geplast heeft. Het kan leert daarom pas op latere leeftijd om in te grijpen. Het is aangetoond dat er een verband bestaat tussen later zindelijk worden en het dragen van wegwerpluiers. Kinderen die wasbare luiers dragen, zijn vaak eerder zindelijk dan de gemiddelde 3 jaar en 2 maanden.

Hoe zit dat dan met wassen?

Wasbare luiers leken me altijd best een ‘gedoe’; maar dat zit ‘m vooral in het onbekende. Als je er even over leest, lijkt dit ontzettend mee te vallen. Wasbare luiers bestaan uit verschillende onderdelen: de voorgevormde wasbare luier, een inlegvel en een overbroekje. Het inlegvel vangt de ontlasting op en kun je na gebruik in de prullenbak gooien. Maar ook hier zijn trouwens herbruikbare, wasbare varianten van. Mooi bijkomend voordeel is dat je met herbruikbare luiers minder kans hebt op ontlasting in de kleertjes – dat scheelt dus weer gedoe!

Waarom wasbare luiers mooier zijn

Je kunt veel over wegwerpluiers zeggen, maar niet dat ze mooi zijn. Sommige merken zetten er een printje op, maar daar blijft het bij en echt leuk wordt het niet. Hoe anders is dat bij herbruikbare luiers. Die heb je in de meest gezellige kleurtjes en printjes. Een startpakket met wasbare luiers in je la ziet er dan ook een stuk leuker uit dan een la vol met die witte plastic dingen.

Lees hier verder over duurzaam ouderschap: 5 duurzame alternatieven voor onmisbare baby-musthaves.

x Anniek

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Musthaves

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top