Connect with us

Dit kinderboek over virussen is super relevant nu en helpt je kind wellicht

Kinderboeken

Dit kinderboek over virussen is super relevant nu en helpt je kind wellicht

Virussen zijn momenteel een veelbesproken onderwerp, en dan één virus in het bijzonder. Dus toen ik het kinderboek ‘Het geheime leven van virussen’ tegenkwam, was ik direct benieuwd. Wat zou er in staan, voor welke leeftijd is dit boek geschikt? Lees maar mee!

Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen

Toen dochterlief voor het eerst naar het kinderdagverblijf ging, lazen wij met haar het boekje ‘Nijntje op school‘. En bij het zindelijk worden was dit boekje van Bobbi een fijne stok achter de deur. Ik had al snel door: voorlezen over een onderwerp waar ze op dat moment erg mee bezig is biedt herkenning en steun.

Nu we in een andere samenleving terecht zijn gekomen waarin er ineens regels zijn, dingen anders gaan of niet meer kunnen, en het aantal of de inhoud van regels ook nog eens wil veranderen, begreep ik des te meer dan een kinderboek over dit onderwerp geen slecht idee zou zijn. Voor ons als volwassenen is het een en ander soms al onbegrijpelijk, hoe moet dat voor kinderen zijn?

Kinderboek ‘Het geheime leven van virussen’

Wat is een virus eigenlijk? Wat gebeurt er in je lijf als je besmet wordt met een virus? Wat is een pandemie? Het kinderboek ‘Het geheime leven van virussen‘ beantwoordt een heel scala aan vragen die je kind kan hebben. Uit de omschrijving:

“Virussen vind je echt overal: van het puntje van je neus tot op de oceaanbodem. Ze zijn super sterk! En hoewel ze een slechte reputatie hebben, zijn er eigenlijk maar een paar virussen waarvan je ziek kunt worden. Duik mee in de fascinerende wereld van virussen en ontdek alles wat je wilt en meer over deze ondeugende kleine levensvormen.”

Het geheime leven van virussen kinderboek review

Alles over virussen

In de virus-o-theek leert je kind over verschillende virussen, het boek vertelt waar virussen uit bestaan en hoe ze bestreden kunnen worden. Dat gaat van uitleg over medicijnen en vaccins tot aandacht voor de huidige regels (was je handen, houd afstand) tot het grotere geheel: ‘hou de zeeen en oceanen schoon zoat virussen en andere kliene organismen er hun werk kunnen doen’. Er valt nog veel meer te leren, zo staat er ook een stukje geschiedenis van virussen bij de mens in.

Kinderboek het geheime leven van virussen

‘Het geheime leven van virussen’ ziet er mooi uit, modern, kinderlijk geillustreerd maar niet onvolwassen. Voor mijn vierjarige is de inhoud nog niet passend qua taalgebruik en onderwerpen. Het lijkt mij geschikt voor schoolgaande kids die bijvoorbeeld ook geschiedenis krijgen en zich iets voor kunnen stellen bij biologie.

Wat is een pandemie uitleg kinderen kinderboek virussen

Win dit kinderboek over virussen!

‘Het geheime leven van virussen’ lijkt mij een goed boek om te lezen met kinderen zodat ze wellicht iets meer van de situatie in de wereld begrijpen. En ik las dat er momenteel veel angstige kinderen zijn door de pandemie, dus het boek komt op een goed moment uit denk ik. Ik besloot daarom om het exemplaar dat ik ontving voor deze review te verloten.

Wat moet je doen om kans te maken:

 • Laat in een reactie onder dit blog weten voor wie je dit boek zou willen winnen.
 • Niet verplicht, maar wel handig: volg Minimixtape op Facebook, zodat je het niet mist als ik de winnaar bekend maak.

De winactie loopt tot en met 30 oktober 2020. Op 31 oktober zal ik een winnaar loten en daarvan de naam bekend maken in dit artikel.

Veel succes en voel je vrij om dit blog te delen met andere ouders, grootouders, oppassers, leerkrachten enz.

UPDATE: Winnaar geloot!

Via naamloten heb ik een winnaar getrokken, en dat is Lara Brugmans! Gefeliciteerd! Stuur je me even een berichtje? Bij geen reactie na 48 uur loot ik een nieuwe winnaar.

Niet gewonnen? Bestel het boek via een van onderstaande links, daarmee support je mijn blog.
– Bestel ‘Het geheime leven van virussen’ via Bol.com.
– Bestel ‘Het geheime leven van virussen via Amazon.nl.

x Anniek

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

30 Comments

30 Comments

 1. Jamie Weisa

  20 oktober 2020 at 19:39

  Oooh zou dit boek echt super graag winnen voor mijn twee boys. Zijn er dagelijks mee bezig en stellen allerlei vragen waar ik soms ook het kinderantwoord niet op weet. Hopelijk heeft dit boek hun meer begrip en steun.

  • Karla

   20 oktober 2020 at 19:53

   Oeeee voor de verjaardag van Guusje zou dit super zijn! Dan kan ze Cato voorlezen! En als ik hem niet win dan ga ik hem kopen! Superleuke tip!!

  • Sharon Gommans

   21 oktober 2020 at 19:28

   Jaa heel graag voor mijn dochter die bijna 5 wordt, ze vind het allemaal heeeeel interessant en met dit boek kunnen we haar beter alles uitleggen! Boek is helemaal welkom hier

  • Desiree Smeitink

   29 oktober 2020 at 13:31

   Wat een mooi boek. Voor de BSO waar ik werk is dit een prachtig hulpmiddel om het virus op een prettige manier uit te kunnen leggen!

 2. Jamie Weiss

  20 oktober 2020 at 19:41

  Oooh zou dit boek echt super graag winnen voor mijn twee boys. Zijn er dagelijks mee bezig en stellen allerlei vragen waar ik soms ook het kinderantwoord niet op weet. Hopelijk heeft dit boek hun meer begrip en steun.

 3. Lies

  20 oktober 2020 at 19:57

  Ja! Ik doe mee! Ik werk op een basis/kader middelbare school midden in Amsterdam waar veel leerlingen erg angstig zijn voor corona maar eigenlijk niet goed weten wat het nu eigenlijk allemaal betekent en wat een virus kan doen.
  Ik denk dat dit op een leuke manier goed uitgelegd wordt in het boek.

 4. Anne

  20 oktober 2020 at 20:21

  Leuk!!Dit boek zou ik graag winnen voor onze 3 dochters die dol zijn op informatie! En dol op lezen (en voorlezen).
  Duimen maar!

 5. Liesbeth

  20 oktober 2020 at 21:38

  Dit virus heeft ons leven overhoop gehaald.
  Het heeft ons nog meer laten stil staan en heeft ons tientallen vraagtekens er bij gegeven.

  Maar we zijn er nog niet, dag per dag stijgt het.

  Dit virusje heeft ervoor gezorgd dat ik samen met mijn collega’s in de frontline sta.

  Wij als ouder, verpleegster, winkelbediende, bouwvakker, … gewoon iedereen stellen ons er al heel veel vragen bij.

  Laat staan hoe kinderen er zich bij voelen.
  Ik zie de angst/vraagtekens in de ogen van mijn kinderen.

  En dan zag ik dit boek voorbij komen.
  Het op kindermaat uitgelegd.
  Wat ? Wegnemen graag.

 6. Winanda Kop

  20 oktober 2020 at 23:15

  Wat zou dat fijn zijn info op niveau… mama vervalt bij uitleg in vakjargon… Joaz die blijft vragen wat ik toch de hele tijd doe op mijn werk… waarom zie je er dan zo gek uit? Thanks voor de tip! Samen kunnen we het aan!

 7. @huisjeaandebrink

  20 oktober 2020 at 23:55

  Oh wat een goede om deze pandemie uit te leggen! Ik doe graag mee.

 8. Sanne

  21 oktober 2020 at 06:16

  Ik zou het voor werk willen gebruiken. Ik werk met ouders met verstandelijke beperking. Je merkt dat ze hun kinderen toch minder goed kunnen uitleggen wat een virus inhoudt. Het zelf niet goed snappen. Ik denk voor deze ouders en kinderen een onwijs goed boek!

 9. Anna wienen

  21 oktober 2020 at 07:53

  Ik doe heel graag mee voor mijn dochter Julia

 10. Priscilla van Dulst

  21 oktober 2020 at 08:23

  Ja voor mijn zoon die alles over het lichaam wilt weten en in zich opzuigt en momenteel erg bezig is met alles om ons heen. Corona maakt veel los en dit zou misschien helpen om wat meer grip te krijgen.

 11. Anna

  21 oktober 2020 at 10:54

  Lijkt mij een fijn en handig boek. De kinderen hebben best veel vragen en ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen zonder ze bang te maken.

 12. Monique

  21 oktober 2020 at 19:23

  Heeel graag doe ik mee! Voor mijn zoon Noah, die overal geïnteresseerd in is en overal vragen over heeft… hij is 5 jaar oud en hoe handig is dit boek!

 13. Marian B

  22 oktober 2020 at 09:56

  Dit boek zou ik graag met mijn kinderen lezen, hoop dat het zo wat duidelijker voor ze gaat worden. Ook gaat het boek zeker mee naar school, zodat er nog meer kinderen iets van kunnen opsteken.

 14. Kim Otten

  25 oktober 2020 at 13:10

  Ik doe graag mee voor Evi ze is een echte coronababy, super leuk om dit boekje samen met haar te lezen later

 15. Linda Smeets

  25 oktober 2020 at 17:55

  Ik doe graag mee voor onze dochter Alicia die altijd graag het naadje van de kous wilt weten. Ben ervan overtuigd dat ze ontzettend blij zou zijn met dit boek!

 16. Alyt van der Heide

  27 oktober 2020 at 07:01

  Doe heel graag mee voor mijn meiden van 8 en 10 jaar.
  Ze lezen graag. Soms zijn onderwerpen lastig uit te leggen, met plaatjes en tekst uit dit boek zullen ze veel beter begrijpen wat virussen zijn.

 17. Nadine

  27 oktober 2020 at 21:43

  Ik zou dit graag voor mijn leergierige en zeer nieuwsgierige kinderen willen winnen. Wat een onwijs leuk boek in deze tijd waarin de kids veel vragen hebben.

 18. Annelies

  28 oktober 2020 at 19:14

  Dit lijkt me een fijn voorleesboek voor mijn petekindje en stiekem ook voor mezelf en mijn (nog ongeboren kindje). Wij verjaren beiden in oktober en zij zit nu in het eerste leerjaar. Nadat ze iedereen zag met mondmaskers wilde ze er uiteraard ook eentje. Ze is zot van boeken en aan de hand van dit verhaaltje kan er heel wat van deze huidige bizarre wereld duidelijk worden.

 19. Mariëlle Roubos

  28 oktober 2020 at 21:43

  Voor mijn oudste zoon Morris. Hij is super slim, maar ook erg gevoelig en heeft een hoofd vol vragen. Hopelijk helpt dit boek hem de huidige tijd beter te begrijpen en neemt dat wat angst en onzekerheid weg.

 20. Anita te Gussinklo

  28 oktober 2020 at 22:38

  Mijn oppas meisjes vragen me steeds vaker dingen over Corona.
  Dit boek geeft waarschijnlijk wel wat helderheid.

 21. Bieke

  28 oktober 2020 at 22:46

  Gisteren te horen gekregen dat onze zoon Maxim in quarantaine moest. Dit was meteen ook de start van de vele vragen waar wij als mama en papa geen antwoord op weten. Als ouder voel je je snel falen na de zoveelste: ‘omdat het nu eenmaal zo is’ en ‘dat weet ik niet’. Alle hulp is hier dus welkom! Hier zal Maxim niet alleen slimmer van worden, maar wij zeker ook :p

 22. Esmée

  29 oktober 2020 at 07:23

  Ik zou dit boek heel graag willen voor mijn zoontje Jim (2,5 jaar). Hij is dagelijks bezig met het Corona virus, maar doordat hij het niet helemaal snapt is hij er nogal angstig door helaas (vooral de mondkapjes). Ik hoop dat dit boek hem gaat helpen om het wat meer te begrijpen.

 23. Jenny

  29 oktober 2020 at 14:12

  Ik zou dit boek willen winnen voor eigen kindjes en nichtjes (6,4,2,0) van Trieneke . Zo kunnen we het op een leuke manier hebben over de situatie waarin we nu leven.

 24. Lara Brugmans Rikers

  29 oktober 2020 at 16:43

  Oooooh ja, heel graag, dit boek is perfect voor mijn 7 jarige mini onderzoeker! Hij vraagt ons voortdurend naar alle details over virussen ! Zou zo leuk zijn!

 25. Melany

  29 oktober 2020 at 20:19

  Ik zou dit boek graag winnen voor mijn petekindje. Zij zegt nu al dat ze dokter wil worden en is veel bezig met het virus en alles wat erbij hoort. Wat zou dit boek goed van pas komen om alles wat begrijpelijker uit te leggen.

 26. Ineke De Potter

  29 oktober 2020 at 21:20

  Mijn 2 kindjes vragen vragen vragen. Oneindig veel vragen en daarop nog bijkomende vragen. Ze zijn dol op kennis en boekjes ook al zijn ze nog maar 2 en 5. Winnen zou super zijn en anders bestel ik hem sowieso

 27. Pingback: 5x moderne kinderboeken over Sinterklaas - minimixtape

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Kinderboeken

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top