Connect with us

Meisjes komen er bekaaid vanaf in kinderboeken, dus Mo’s Daughters doet het anders (+WIN!)

Kinderboeken

Meisjes komen er bekaaid vanaf in kinderboeken, dus Mo’s Daughters doet het anders (+WIN!)

Wist jij dit: in maar 13% van de kinderboeken heeft de moeder een baan. Ook op andere vlakken komt onze sekse er maar bekaaid vanaf, zo zijn meisjes in kinderboeken veel vaker angstig, lief, stil en mooi. En in slechts 20% van de bestverkochte kinderboeken in Nederland (0-6 jr-2018) heeft een meisje de hoofdrol. Wow, achterhaald he! Bedenk je vervolgens dat onze kids gevormd worden mede door wat wij hen voorlezen. Oef…

Daar dacht gloednieuw kinderboekenmerk Mo’s Daughters ook zo over. Ze lanceerden 5 stoere karakters die in 10 kinderboeken allerlei avonturen meemaken. Waarin, je raadt het al, meisjes de hoofdrol hebben.

De rol van meisjes in kinderboeken is…

Ik ben nog niet eerder kinderboeken met zo’n duidelijke missie en filosofie tegen gekomen. Op de website van Mo’s Daughters kun je precies lezen waarom de karakters ontwikkeld zijn zoals ze zijn. Zelfs de woordkeuze in de boeken wordt verantwoord. En dat een boekenserie zoals die van Mo’s Daughters hard nodig is, dat blijkt! Lees maar eens mee:

 • Inspirerende rollen als held, avonturier of mensen met gave beroepen of hobby’s zijn meestal voor jongens.
 • Als jongens de hoofdrol hebben in het boek staat hun naam vaker in de titel dan wanneer meisjes een hoofdrol hebben.
 • Meisjes worden vaak afgebeeld met onmogelijke tailles, onwerkelijke ogen of bijvoorbeeld hele lange wimpers. Je kunt je voorstellen dat dat weinig goeds doet voor het zelfbeeld.
 • Wanneer het over meisjes gaat of wanneer meisjes praten, worden er andere woorden gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld veel vaker gebruik gemaakt van verkleinwoorden om dingen te beschrijven die zij doen of belangrijk vinden.
 • In veel te veel gevallen huilen meisjes, zijn ze bang, zijn ze onhandig, willen ze niet vies worden, houden ze niet van sport of fysiek bezig zijn en moeten ze gered worden. Vaker zijn ze gemeen tegen elkaar, spelen ze met poppen, werken ze aan hun uiterlijk of zijn ze aan het shoppen of doen ze klussen in het huishouden. Kinderboeken staan vol met zulke stereotypen.

Op de pagina staat ook een interessant filmpje over hoe we tegen meisjes praten. En ik leerde dat kinderen vanaf 6 jaar denken dat intelligentie bij jongens hoort. Wat?! Best wel shocking, toch!

Empower meisjes, rolmodellen werken!

Kortom, onze dochters kunnen wel wat andere – betere! – rolmodellen gebruiken. Daarom zijn de karakters in de kinderboeken van Mo’s Daughters ten eerste meisjes en ten tweede gewoon slim, houden ze van problemen oplossen, zijn ze avontuurlijk en hebben ze vertrouwen in het eigen talent. Ze zijn nieuwsgierig, onderzoekend, dapper, sterk en zelfstandig.

Mooi toch? Die bewuste empowerment is iets wat ik wél aan mijn dochter door wil geven.

mo's daughters kinderboeken meisjes hoofdrol

Inspirerende kinderboeken voor meisjes van 0-6 jaar

Mo’s Daughters bedacht 5 verschillende karakters die allemaal de hoofdrol kregen in twee kinderboeken voor meisjes: Cato, Wies, Super Suus, Maan en Mila.

Wies is de eigenwijze peuter, met een eigen blik op de wereld en die vraagt naar het waarom. Waarom kan ze bijvoorbeeld niet in pyjama naar school? Ja, waarom eigenlijk niet?

Ook Cato is nieuwsgierig, zij wil graag weten hoe dingen werken en gaat op onderzoek uit. Op haar eigen manier zoekt ze naar antwoorden.

Suus heeft stiekem superheldenkracht en kan ontzettend goed ruiken. Van zichzelf heeft ze gevoel voor rechtvaardigheid en kan ze slim nadenken.

Maan is de wereldreiziger, die je kind het gevoel geeft dat de wereld aan haar voeten ligt. Maan gaat graag op ontdekking en wil nieuwe mensen en dieren ontmoeten.

Mila is avontuurlijk, houdt van de natuur en kan goed klimmen. Ze is tevens creatief en maakt graag plakboeken.

De kinderboeken zijn elk op hun eigen manier geschreven en geïllustreerd. Mo’s Daughters werkte hiervoor samen met schrijvers en illustrators van over de hele wereld. De boeken met Wies in de hoofdrol zijn duidelijk voor wat jongere kinderen: de teksten zijn korter en op rijm. De andere boeken lezen meer als verhalen. De kinderboeken hebben een fijn, handzaam formaat en zijn ontzettend vrolijk qua kleurgebruik.

De boekjes hebben een leeftijdsaanduiding van 0 tot 6 jaar. Ze zijn heus niet exclusief voor meisjes, natuurlijk kun je ze ook prima voorlezen aan jongens. Je koopt de boeken via hun eigen website, de boekhandel en Bol.com, ze kosten 9,99 per stuk. Perfect cadeaumateriaal. En met zo’n mooie boodschap al helemaal.

Win een van de kinderboeken van Mo’s Daughters

Speciaal voor Kinderboekenweek en Wereldmeisjesdag (11 oktober) mag ik in samenwerking met Mo’s Daughters een boek uit de nieuwe serie weggeven. Yes! Dus wil jij jouw dochter ook inspireren met rolmodellen waar ze wat van kan leren? Doe dan zeker mee! (Hoewel het in dit artikel veel over meisjes gaat, is deelname voor een jongen natuurlijk niet uitgesloten.)

mo's daughters kinderboeken kinderboekenweek 2019

Volg de stappen hieronder om kans te maken:

 • Laat in een reactie onder dit blog weten op wie jouw dochter of het meisje voor wie je het boek wilt winnen het meest lijkt: Wies, Mila, Cato, Suus of Maan.
 • Volg Mo’s Daughters op Facebook.
 • Niet verplicht, maar wel handig: volg ook Minimixtape op Facebook, zodat je het niet mist als ik de winnaar bekend maak.

De winactie loopt tot en met 16 oktober 2019. Op 17 oktober zal ik een winnaar loten en daarvan de naam bekend maken in dit artikel.

Veel succes en voel je vrij om dit blog te delen met andere ouders, grootouders, oppassers, leerkrachten enz. om ze te laten kennis maken met Mo’s Daughters. Meisjes zijn fantastisch (niets ten nadele van jongens) en dat mogen en moeten ze weten!

x Anniek

 

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

19 Comments

19 Comments

 1. Anna wienen

  7 oktober 2019 at 07:28

  Ik zou graag voor mijn dochter het boek van Wies willen winnen

 2. Jantine

  7 oktober 2019 at 08:07

  Mijn dochters zouden de boeken van Cato of Maan echt geweldig vinden! En kleine broer kan er ook veel van leren ☺️

 3. Winanda

  7 oktober 2019 at 11:25

  Mila doet mij denken aan ons knutselmeisje. Ook al denkt ze vaak de hele wereld aan te kunnen vind ze het vaak wel spannend… met haar knutsels laat ze vaak heel goed zien wat haar nou eigenlijk echt bezig houd….

 4. Tineke

  7 oktober 2019 at 11:31

  Mijn dochter is nu nog ‘maar’ 1,5 en nu al dol op boekjes. Ik denk dat ze het meest op Mila lijkt. Mijn dochter klimt nu al overal bovenop en wij vinden de natuur heel erg belangrijk. Voor mijn zoon ga ik dit boek ook zeker voorlezen. Ik wil hem leren dat meisjes ook heel stoer kunnen zijn.

  • Marjolein

   7 oktober 2019 at 13:06

   Ik heb dan een zoontje Daan, maar ook hij moet natuurlijk het goede voorbeeld hebben!
   Hij lijkt op Maan (dierenvriend) en Mila (creatieve klimmer) maar ik denk dat het boek over Mila het beste bij ons past

   • Cindy

    11 oktober 2019 at 09:22

    Mijn dochter lijkt absoluut het meest op Mila. Ze is avontuurlijk, dol op de natuur, ontzettend creatief en heeft een geweldige fantasie. Ik zou heel graag een boek van Mo’s daughters voor haar winnen, zou ze zeker weten prachtig vinden (en ik ook!).

   • Mirjam

    11 oktober 2019 at 11:40

    Wauw, wat een gave boeken, precies wat ik zoek voor onze dochter. Momenteel wil ze “moeder” worden, zonder te beseffen dat ze zoveel meer zou kunnen worden en dat een baan daarnaast ook goed kan! Wat fijn om met leuke boeken meisjes meer zelfvertrouwen en goede voorbeelden te geven! Qua karakter lijkt ze op de eigenwijze Wies. Dit zou een gaaf cadeau zijn voor haar verjaardag eind oktober!

 5. Linda

  7 oktober 2019 at 12:52

  Hier word ik heel blij van! Ik heb 2 meiden, allebei heel anders en toch ook veel overeenkomsten. Ik denk dat Mila goed aansluit bij beiden, maar ze lijken me allemaal heel erg leuk!

 6. Arina

  7 oktober 2019 at 18:53

  <3 wat houd ik van mensen die zo’n missie uitdragen!
  Ik denk dat Kiek het meeste lijkt op Wies.
  En als ik zo al die feiten lees dan is het voor Duuk ook een goed idee om zijn kijk op meisjes eens te beïnvloeden 🙂

 7. Tamara

  7 oktober 2019 at 21:09

  Wat een leuke boekjes zeg! Onze dochter Quinty is een echte Suus Ze is net 4 jaar, stond ergens in een keuken en zegt ineens: Mam het ruikt hier naar kaneel! Nou echt hoe ze dat weet ‍♀️ En als de wc is schoongemaakt ruikt het naar zwembad Dus zou graag met haar dat boekje lezen!!

 8. Marlo Horensma

  8 oktober 2019 at 08:25

  Het boek “Mila op zolder” zou mijn zoontje geweldig vinden! ♡ Wat een prachtige manier om het standaard beeld te veranderen!

 9. Sanne van Herp

  8 oktober 2019 at 11:18

  Mijn Hannah is een Suus. Ze is een superheldin die superslim is, veel denkt en ontzettend scherp en adrem is. Als je haar vraagt wat ze wil worden is het antwoord altijd: superheld, o en chefkok (net als papa)
  Heel leuk, deze serie! Who run the world? GIRLS!

 10. Lenneke van den Berg

  8 oktober 2019 at 19:45

  Te gek, hier word ik blij van! Mijn kleine dreumes Fay van 1,5 is een echte Wies. Ze ontwikkeld zich op haar eigen tempo, op haar eigen manier. Deze boekjes laten meisjes zien lekker op hun eigen manier in het leven te staan.

 11. Marian B

  8 oktober 2019 at 20:37

  Dat lijken me hele mooie boekjes. Ik doe graag mee voor mijn dochtertje. Zij is een lieve maar ontzettend eigenwijze peuter. Ze weet wat ze wil en zoekt grenzen op, daarnaast is ze nieuwsgierig en kan soms veel vragen stellen. Ze lijkt volgens mij het meest op Wies.

 12. Linda

  9 oktober 2019 at 10:35

  Mijn dochter Davina (2,5) lijkt het meest op Mila. Ze is erg avontuurlijk ingesteld en houdt ontzettend van klimmen. Kon ook op erg jonge leeftijd al de hoogste klimrekken op. Knutselen is ze nog wat jong voor, is nu kleuren en kleien en stickers plakken waar ze uren zoet mee kan zijn. Maar ze vind het wel erg interessant en wil altijd graag helpen als we iets maken. Daarnaast leest zij graag samen boekjes en een sterke vrouwelijke hoofdrol geeft natuurlijk een goed voorbeeld. Leuk initiatief!

 13. Miranda

  11 oktober 2019 at 12:03

  Mijn Mila lijkt wel een beetje op Mila van het boekje ☺️ een creatief meisje.

 14. Jill Van den Eynde

  11 oktober 2019 at 13:46

  Ella-Yasmine herken ik helemaal in Mila. Ons creatieve meusje dat de wereld wil ontdekken. Julie-Féline is dan weer helemaal Wies. Waarom mama? Wat hou ik van mijn prinsesjes.

 15. Debby

  15 oktober 2019 at 06:25

  Lilly lijkt op Wies. Eigenwijs, check. Waarom vragen de hele dag, check.

 16. Pingback: DE ultieme lijst met originele cadeau ideeën voor peuters en kleuters - minimixtape

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Kinderboeken

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top