Connect with us

How to: verhuizen met kinderen (+ kinderboeken tips over verhuizen)

Kinderboeken

How to: verhuizen met kinderen (+ kinderboeken tips over verhuizen)

Onlangs verhuisden drie stellen in onze directe omgeving. In drie verschillende situaties: een koppel, een gezin met twee kinderen en een hoogzwangere. Verhuizen is sowieso een ingrijpende gebeurtenis, maar de stress loopt wel op naarmate er meer gezinsleden zijn, zag ik. Daarom zet ik de beste tips voor verhuizen met kinderen op een rij.

Een plek onder de zon

Verhuizen met kinderen begint natuurlijk met… verhuisplannen. Er zijn redenen genoeg te bedenken om te verhuizen, zeker met kinderen. Een extra kamer, een tuin, dichterbij scholen of andere voorzieningen… Misschien heb je het huis van je dromen al op het oog. Of wil je eerst dat je huidige woning verkocht is. Een ‘hiccup’ – althans, in mijn opinie – in die leuke plannen is de hypotheek. Zo veel uitzoekwerk! Makkelijk is dat je online de hypotheekrente kunt vergelijken. Je kunt zelfs al uitrekenen wat bijvoorbeeld de voordeligste hypotheekrente 20 jaar vast voor jouw situatie is. Zie je echt door de bomen het bos niet meer, praat dan gewoon eens met een adviseur.

Zelf verhuizen of een verhuisbedrijf inhuren?

Dus dan heb je, na weken of zelfs maanden wachten, eindelijk de sleutel van jullie nieuwe huis. Yes! Maar het is ook de start van een drukke tijd. Want klussen en verbouwen en ondertussen werken en je gezin onderhouden vergt – onder andere – veel planning. Ondertussen komt de verhuisdatum snel dichtbij…

De vraag is dan: ga je zelf verhuizen of huur je een verhuisbedrijf in? Om kosten te besparen willen veel mensen zelf verhuizen. Je kunt natuurlijk alles in je eigen auto vervoeren, maar dan moeten je meubels daar wel in passen. Een andere optie is het huren of lenen van een aanhangwagen of busje. Sowieso zul je vaker heen en weer moeten rijden. En dat kost dan weer extra tijd, en brandstof. Dat zelf verhuizen gratis is, is dus een illusie. Verhuizen kost altijd geld.

Zeker als je gaat verhuizen met kinderen is het inhuren van een verhuisbedrijf geen overbodige luxe. Verhuizen gaat een stuk sneller en gestructureerder als je professionals inschakelt. Dat betekent minder opvang regelen en minder zoeken waar die ene verhuisdoos ook alweer was neergezet.

Vraag dus vooral eens offertes aan bij lokale verhuisbedrijven. Woon je in de Randstad, dan kun je gebruik maken van low budget studenten-verhuisservices.

7x soepel verhuizen met kinderen

Een aantal tips voor een verhuizing met kinderen.

  • Vertel het nieuws over de verhuizing niet te vroeg aan je kids. Het begrip tijd is lastig. Deel het pas als jullie een geschikte woning hebben gevonden. Jonge kinderen kun je een week of vier voor de dag van de verhuizing inlichten.
  • Praat altijd positief over de verhuizing maar laat ook ruimte voor de (eventueel negatieve) gevoelens van je kind.
  • Probeer zo lang mogelijk een rustige plek in het oude huis te behouden waar je kind zich veilig voelt.
  • Laat je kind helpen met inpakken en spulletjes uitzoeken (maak eventueel een voorselectie) voor de nieuwe kamer. Zo betrek je hem bij de verhuizing.
  • Pak de favoriete spulletjes van je kind in een aparte doos in en houd die bij de hand, zodat je deze in het nieuwe huis gelijk neer kunt zetten.
  • Creëer in het nieuwe huis zo snel mogelijk een gezellige plek en maak de kinderkamer snel in orde.
  • Closing time: laat je kind afscheid nemen van zijn oude kamer en huis. Maak foto’s om later nog eens samen te bekijken en geef eventueel een afscheidsfeestje.

Kinderboeken over verhuizen

Nog een tip: het is een goed idee om boekjes over verhuizen met je kind te lezen. Zo krijgt het begrip iets meer lading voor hem. Een aantal boekentips:

Ben jij al eens verhuisd met kinderen? Deel je aanvullende tips gerust in de comments.

x Anniek

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Gratis printable aftelkalender verhuizen - minimixtape

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Kinderboeken

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top