Connect with us

Dankzij educatief speelgoed is leren kinderspel

Speelgoedtips

Dankzij educatief speelgoed is leren kinderspel

Het lijkt misschien of je kind op de opvang veel aan het spelen is, maar dankzij allerlei slim ontworpen educatief speelgoed leert het er ondertussen een berg aan vaardigheden. Het spelmateriaal en speelgoed kinderopvang is vaak ontworpen in samenwerking met leerkrachten en pedagogen. Spelend leren dus, ontzettend belangrijk voor kinderen. Hoe werkt dat nu?

Samen aan tafel spelen

In de kinderspeelhoek staat vaak een fijne speeltafel waaraan de kinderen samen kunnen spelen. Zo’n houten speeltafel biedt een plekje om bijvoorbeeld samen te puzzelen, een opdrachtje te maken met de juf of te knutselen. De meubels zijn natuurlijk veilig in gebruik, en vaak bieden ze ook nog extra’s, zoals een houten activiteiten speeltafel. Een bekende is de kralentafel, met spiralen waarover de kinderen kralen heen en weer kunnen bewegen. Ook de houten treintafel – met uitgebreide treinbaan – is geliefd bij peuters, maar zal daarnaast ook voor wat oudere kinderen lang onweerstaanbaar blijven. En de spelletjestafel met magneten biedt ook lang vermaak.

In groepjes spelen

Speelgoed voor de kinderopvang zoals een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal is er natuurlijk vaak op gericht dat kinderen in groepjes samen kunnen spelen. Het moet 100% veilig zijn én tegen een stootje kunnen, zodat het eventueel ook mee naar buiten kan worden genomen. Ondertussen leert je kind enorm veel van het spel. Met behulp van educatief speelgoed leren kinderen van alles over bijvoorbeeld dieren, cijfers, kleuren, maar ook techniek en wetenschap (denk maar aan zwaartekracht), gewoon, terwijl ze lekker aan het spelen zijn.

Een merk wat hier goed op inspeelt, is DUPLO. Dit kennen kinderen vaak van thuis of bij vriendjes. Speciaal voor opvanglocaties zijn er grote sets verkrijgbaar met bijvoorbeeld buizen, tandwielen en katrollen. Er bestaat ook een set waarmee kinderen sprookjes na kunnen vertellen of creëren, en een set waarmee ze pretparken kunnen bouwen.

Bewegen en spelen

Omdat bewegen belangrijk is voor jonge kinderen, is educatief speelgoed er ook vaak op gericht de motoriek uit te dagen. Met de stapstenen van Gonge kan een pad gebouwd worden waar de kinderen overheen kunnen lopen en klimmen. De verschillende hoogtes van de stapstenen zorgen voor een moeilijkheidsgraad. En met een aanvullende evenwichtsset kunnen ze fantastische parcoursen bouwen. Door alle 25 elementen van het Gonge Rivierenland aan elkaar te koppelen kunnen ze balans trainen met dit leuke en spannende evenwichtscircuit. Met een balansstoel of wiebelplank trainen kinderen ook hun balans en evenwicht.

Verder zijn reuze bouwblokken populair. Het is makkelijk om er mee te bouwen, omdat ze groot zijn bewegen de kinderen lekker tijdens het spelen en er staat snel een mooi bouwwerk.

Meer over spelend leren lees je in dit blog met 25 activiteiten waar je kind ook slimmer van wordt. Binnenkort volgt nog een shoplog met allerlei educatief speelgoed. Kom dus snel weer even lezen of volg me op Facebook om geen artikelen meer te missen.

x Anniek

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Speelgoedtips

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top