Connect with us

Hoe leuk is een loopfiets voor een niet zo fysiek kind (+ tips om een miskoop te voorkomen)

Speelgoedtips

Hoe leuk is een loopfiets voor een niet zo fysiek kind (+ tips om een miskoop te voorkomen)

Een gewild groter cadeau voor de verjaardag van je kind is een loopfiets. Met vier, drie of twee wielen. Maar is het leuk, zo’n loopfiets, wanneer je kind niet zo fysiek is ingesteld? 

Onze loopfiets ervaring

Een vintage exemplaar met vier wielen en in de vorm van een paard stond bij ons in huis – dit was het cadeautje wat ik (100 jaar geleden) voor mijn tweede verjaardag kreeg. Het ding kreeg van Lis weinig aandacht. Ze vond eigenlijk alleen het ‘zadel’ interessant, omdat dit het klepje naar een opbergruimte binnenin het paard was. Dingen erin verzamelen was veel leuker dan erop zitten. 

Zo rond haar tweede jaar tikte ik een goedkope loopfiets met twee wielen op de kop. Leek me een goed idee in aanloop naar het leren fietsen. Zeker omdat dochterlief niet zo fysiek is. Ja, ze vond de loopfiets direct leuk. En erop gaan zitten wilde ze nog wel.

Soms.

Ermee lopen? Dat ging te ver. En hoewel ik nog rekening had gehouden met gewicht, leek-ie toch redelijk zwaar voor haar. Soepel ging het allemaal niet. Zelfs een hysterische bel erop en mijn (te?) positieve aanmoediging mochten niet baten. 

loopfiets wel of niet kopen

De loopfiets stond dus eigenlijk vooral in de schuur. 

Mmh. Dat was niet hoe ik het had bedacht. Andere kindjes, ook jonger dan haar, zag ik volop voorbij racen op loopfietsjes in alle soorten en maten. 

Zo af en toe haalde ik de fiets tevoorschijn en zette ‘m in het zicht. Binnen zelfs. Langzaamaan kwam er steeds meer interesse. Schoorvoetend een stapje of drie zetten, werd een stapje of vier. Werd vijf, zes, werd de straat door, een blokje om. Snel ging ze niet, maar hé, we loopfietsten!

Steeds vaker moest de loopfiets mee. Toen we afgelopen zomer een maand met onze camper reisden kreeg-ie een mooi plekje in plaats van de buggy.

Toch racen

En inmiddels – mind you, we zijn de 3,5 jaar voorbij – racet ze wél vol vertrouwen de straat door op haar loopfiets. Durft ze ook een aanloop te nemen en haar voeten omhoog te houden. Durft ze van bruggetjes af te rijden, of een helling af.

De loopfiets is een van haar beste vrienden. Ze is er supertrots op, laat ‘m maar al te graag zien en haar gezichtje straalt als ze met andere kinderen over straat rijdt.

Moraal van het verhaal: een loopfiets is ontzettend leuk – ook voor niet zo fysieke kindjes. Alleen met wat meer geduld.

Tips bij het kopen van een loopfiets

Een loopfiets is ideaal om te leren sturen en balans houden. Vaardigheden die bij fietsen belangrijk zijn, goede oefening dus. En in het geval van een niet zo fysiek kindje een prima manier om kracht en vertrouwen op te bouwen.

Let bij een loopfiets kopen op de volgende punten:
– Grootte (hoogte) van de fiets en voor welke leeftijd deze geschikt is.
– De benen van je kind moeten lichtjes gebogen zijn als hij of zij op het zadel zit.
– Stevige bandjes, liefst van massief materiaal wat niet lek gaat.
– Licht in gewicht – dat maakt de loopfiets beter beheersbaar.
– Zadel dat te verstellen is.

Is jouw kind een fietsheld?

x Anniek

PS heeft je kind net leren fietsen, print dan dit gratis diploma uit!

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Tijd om de bloemetjes, eh, het buitenspeelgoed buiten te zetten - minimixtape

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Speelgoedtips

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top