Connect with us

Tijd om de bloemetjes, eh, het buitenspeelgoed buiten te zetten

Speelgoedtips

Tijd om de bloemetjes, eh, het buitenspeelgoed buiten te zetten

Januari is mijn minst favoriete maand. Het lijkt alsof de winter al eeuwen gaande is, maar eigenlijk zit je er past net middenin. Blegh. Kou vind ik niet erg, maar nat en koud, brr. Dan haak ik zelf af, en we spelen momenteel dus veel minder buiten. Ik krijg dochterlief soms ook maar moeiljk gemotiveerd even een frisse neus te halen. Waar eerst ‘loopfiets‘ het toverwoord was, lijkt de interesse daarin samen met de temperatuur gedaald. Herkenbaar? Ik vraag me wel eens af welk buitenspeelgoed nu de trigger zou kunnen zijn om toch even buiten te spelen.

Wat januari wel weer leuk maakt, is dat het een ideale maand is om plannen te maken voor het nieuwe jaar. Plannen in de vorm van een vakantie, een verbouwing, of veranderingen in de tuin. Straks weer lekker naar buiten! Nu dochterlief weer een jaartje ouder is, denk ik dus na over (ander?) buitenspeelgoed in de tuin.

Creatief omgaan met buitenspeelgoed

Bij ‘buitenspeelgoed‘ denk ik al gauw aan fietsjes, een houten speelhuis of een schommel. Nu neemt een fiets niet zo veel ruimte in, maar die andere twee zet je niet zomaar overal neer. Heb je net als ik beperkte ruimte in de tuin, dan moet je creatiever denken.

Onlangs kwam ik ‘losse onderdelen’ van een speelhuis tegen die de fantasie van je kind vast prikkelen zonder dat ze heel veel ruimte innemen. Denk aan een stuurwiel of een verrekijker. Beetje strategisch monteren in de tuin en je kind beleeft de wildste avonturen.

Ook een krijtbord wat je op de schutting kunt hangen is erg leuk en neemt weinig ruimte in. Ideaal!

Via Pinterest zag ik eens iemand die een soort waterbaan had gemaakt van stukken pijp en halve frisdrankflessen. Gewoon gemonteerd tegen een houten plank, en je kind kan lekker kliederen met water.

Goede redenen om toch buiten te spelen

  • Buiten spelen is goed voor de motoriek. Je kids kunnen toch nét wat enthousiaster uitrazen op een veldje als in de woonkamer. En wist je dat het spelen op speeltoestellen zoals een klimrek je kind enorm vooruit helpt bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden, zodat het zich bijvoorbeeld makkelijker zelfstandig kan aankleden? Als dat geen win is ;).
  • Spelen, zowel binnen als buiten, is natuurlijk ontzettend goed voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Denk maar aan wachten op de beurt, grenzen aangeven en rekening houden met anderen. Is er tevens buitenspeelgoed in het spel, dan leert je kind ook delen.
  • Buiten spelen is niet alleen ravotten, maar ook creatief bezig zijn. Kliederen met modder, zandvormpjes maken en tekeningen van stoepkrijt zijn ware kunstwerkjes. Ook een gouwe ouwe: wijn brouwen of kruidenmengsels maken van wat water, blaadjes en alles wat je kind nog meer kan bedenken.

Waar speelt jouw kind graag mee buiten? En heb jij buitenspeelgoed in de tuin staan?

x Anniek

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Speelgoedtips

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top