Connect with us

Op wintersport met een baby van 3,5 maand+ tips

Reizen

Op wintersport met een baby van 3,5 maand+ tips

Op wintersport met een baby, is dat nu leuk? Lis’ eerste reis maakten we toen ze 3,5 maand oud was. We stapten in de auto en reden naar Frankrijk voor een week sneeuwpret in de Alpen. En het was geniaal. Echt!

Lees maar mee.

Mijn ouders namen mij mee op wintersport toen ik drie jaar oud was. Ik geloof dat er sindsdien maar één jaar is geweest dat ik geen weekje in de sneeuw doorbracht. Nouja, twee jaar, maar dat kwam doordat we dat we dat jaar zelfs 2 weken op wintersport gingen. Lucky me!

De eerste reis! 3,5 maand oud: wintersport Frankrijk met de auto

Toen bleek dat ik begin december uitgerekend was, werd dan ook al gauw de rekensom naar de wintersport gemaakt. De laatste jaren gingen we de eerste week van januari – want véél goedkoper – maar om nu met een baby van een maand naar de Alpen te vertrekken, dat zag ik niet zitten.

De familie stelde voor in maart te gaan. Perfect! Lis kwam een week eerder ter wereld en zo was ze 3,5 maand oud toen we voor het eerst met haar op reis gingen.

wintersport met baby

Voorbereiding op de wintersport met baby

Wintersport vergt sowieso al wat voorbereiding. Die zit ‘m voornamelijk in het bij elkaar zoeken van alle spullen. Want er gaat nogal een karrevracht mee, ook al is het maar een week. Met ons muppie erbij kwam er nog wat extra voorbereiding – en vooral spullen – om de hoek kijken. Warme kleren, skipakje, zonnebril, logeerbedje en zo ging dat nog wel even door.

In het pre-kids tijdperk reden we het hele eind naar de Franse Alpen in één keer. Dit jaar zorgden we echter voor een overnachting. Als nieuwbakken ouders vonden we de hele trip nogal lang (toch zo’n 11 uur in de auto) voor Lis. En officieel mag een kleintje ook niet zo lang achter elkaar in een autostoeltje zitten. Een break leek ons dus voor alle partijen fijn en we boekten een overnachting in zo’n fout Frans snelweghotel.

De week wintersport zelf: hoe was het?

Met 3,5 maand is wintersport natuurlijk vooral leuk onszelf. Het is niet dat Lis al lekker in de sneeuw zat te spelen. Waarom dan toch gaan? De sneeuw, de frisse buitenlucht, de zon (met geluk), het vele buitenzijn, het geluid van ski’s of snowboards op sneeuw alleen al… Wintersport is heerlijk.

Voor ons is het ook een familie-aangelegenheid. Dat was het toen ik kind was al – we gingen dan met mijn opa en oma en gezin van mijn tante. En nu gaan we zelf altijd met onze ouders, schoonouders, zus, broers en aanhang op wintersport.

Niet alleen is dat heel gezelllig, we hadden ook vrijwilligers genoeg voor een middag oppas. Zo konden wij een keer samen de piste op.

We hadden een heerlijk ruim appartement met een bovenverdieping. Lis kon daar dus lekker slapen en wij zaten gezellig met elkaar beneden.
Lopen met een wandelwagen is niet te doen in de sneeuw. Dus hadden we een draagzak meegenomen zodat we wandelingetjes in het dorpje konden maken of de piste op konden lopen. Ons appartement lag zowat aan de piste en bij cafeetjes, dus kon ik (of de ‘dienstdoende’ oppas) er gemakkelijk  heen lopen met Lis in de draagzak. En omdat het appartement zo dichtbij de piste was, kwam iedereen vaak met de lunch weer even binnenwaaien. Zo zat ik/man/oppas niet zo lang alleen.

op wintersport met baby in draagzak

Natuurlijk was het even zoeken naar handigheidjes. Bijvoorbeeld voor het wassen. En uitkoken van de flessen moest weer even in de pan, want een vaatwasser was er niet.

Oeps, te weinig voeding mee

Lis deed het ontzettend goed tijdens de reis en het verblijf. Dat was toch maar even afwachten, hoe ze zou reageren op een andere omgeving, drukte, hoogte, kou… We hielden het ritme aan zoals thuis en zo hadden we een ontzettend fijne week. Op een kleine paniekaanval na, toen bleek dat we een complete rekenfout gemaakt hadden met de hoeveelheid melkpoeder die we hadden meegenomen. En dus na een dag of drie al zonder zaten. Het merk dat we gebruikten werd niet in Frankrijk verkocht. Nu was Lis gelukkig dus al bijna vier maanden, het moment dat ook vaste voeding geïntroduceerd mag worden en het niet meer zo nauw komt. Was ze een gevoelig kindje geweest, dan had ons foutje een aantal dagen darmkrampjes kunnen opleveren. Oeps.

Relaxt op wintersport met je baby – tips

 • Lekker buiten het hoogseizoen op wintersport! De kleinere aanslag op je portemonnee maakt je direct relaxter 😉
 • Doe aan verwachtingenmanagement: bedenk dat je niet meer zo veel/lang de piste op zult gaan als voorheen.
 • Wij boekten een overnachting om niet het hele eind aan een stuk te hoeven rijden.
 • Kindjes krijgen het best snel warm in de maxicosi. We hebben Lis zelfs een stuk alleen in de romper (en broekje natuurlijk) in de auto gehad. Kleed je kindje dus niet te warm aan en neem een dekentje mee. Wij gebruikten ook de newborn mutsjes voor als we uit de auto gingen.
 • Neem oppas mee: ga met vrienden of familie op wintersport zodat je af kunt wisselen en ook eens samen met je partner kunt skiën of snowboarden.
 • Schaf een skipas minder aan: er is toch altijd iemand bij je kleintje.
 • Neem een draagzak mee. Aan een wandelwagen heb je niet zo veel in de sneeuw.
 • Zorg ook voor schoenen met goede grip voor jezelf, je wilt niet uitglijden met je kindje in de draagzak.
 • Verblijf je in een groter huisje of appartement, dan kan een babyfoon handig zijn.
 • Indien van toepassing: pak voldoende melkpoeder in.
 • Nu je toch aan het pakken bent, denk ook aan voldoende luiers. Melkpoeder en luiers zijn heus overal te krijgen, maar je betaalt er – zeker in wat meer afgelegen dorpjes – de hoofdprijs voor.
 • Pak warme kleding in voor je kindje: skipak, wantjes, sjaal, muts. Denk ook aan de voetjes! Bij ons skipak zagen dikke ‘schoentjes’, een soort slofjes.
 • Neem een lekker dik boxkleed mee waar je kindje op kan spelen.
 • Vergeet ook de zonbescherming voor je kleintje niet. Zonnebrandcrème, maar ook een zonnebril! Zo’n klein mensje houdt de ogen namelijk gewoon open – er komt dus veel slechte UV-straling de ogen binnen.
 • Veel buitenlucht, apfelstrudels, vin chaud, wellicht een winterzonnetje – geniet ook lekker van de week in de sneeuw met baby!


Over een paar weken vertrekken we weer naar de Franse Alpen voor een weekje wintersport. De eerste keer wintersport met een peuter… Heb je tips? Leuk als je ze deelt in de comments! Ook voor aanvullende tips voor wintersport met een baby!

Meer zien van onze wintersport met baby Lis? Bekijk hier het fotoblog.

x Anniek

Wil je zeker weten dat je geen printable of blog mist, volg mij dan op Facebook, Instagram, of schrijf je in voor de nieuwbrief. Tot gauw!

 

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

4 Comments

4 Comments

 1. Marieke

  28 februari 2018 at 21:24

  Wat heerlijk dat de eerste wintersport goed ging. En wat lekker dat jullie ieder jaar gaan.
  Ik zou het ook enorm graag willen, maar mijn wederhelft wil niet, helaas.

  • Anniek

   28 februari 2018 at 21:37

   Ja we zijn echt lucky bastards hoor! Dat we elk jaar kunnen gaan, dat we het allebei (alledrie) leuk vinden én dat we met onze families mogen gaan. <3

 2. Pingback: 15 reisdilemma's tag: wat zou jij kiezen? - minimixtape

 3. Pingback: Reizen met een baby: deze trips maakten wij vóór Lis 1 jaar was - minimixtape

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Reizen

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Back to school NL

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Volg mij op Instagram

To Top