Momlife
Zo maak je jouw badkamer kindvriendelijk – 9 handige tips
‘Spetter, spieter, spater, lekker in het water’ – wastijd is voor veel kleine kinderen echt feest. Kindjes moeten ook kunnen genieten van badderen of douchen, lekker met schuim spelen of kliederen met water. Dat is natuurlijk het fijnst, ook voor jou als ouder, in een veilige badkamer. Hoe maak je de badkamer kindvriendelijk?
Tips voor de kindvriendelijke badkamer
- Kindvriendelijke kranen. Een van de risico’s in de badkamer: te heet water. Natuurlijk wil je brandwonden door het opendraaien van de warme kraan voorkomen. Kies daarom voor een thermostaatkraan, die heeft namelijk een temperatuurblokkering op 38 graden. Dat is nog warm, maar voorkomt verbranding. Ook de kraan zelf wordt niet heet.
- Het tweede punt van aandacht: glibberige vloeren. Door de combinatie van water, sop en de gladde tegels die vaak in de badkamer liggen, zijn valpartijen niet uitgesloten. Zeker bij kindjes die nog niet zo heel stevig op hun benen staan. Je voorkomt een hoop ellende door een anti-slip mat neer te leggen. Je kunt ook een handdoek op de grond leggen onder de douche. Ik las ook eens dat iemand tijdens het douchen zwemsokken aantrok bij haar kindje om uitglijden te voorkomen.
- Ben je in de gelukkige positie een nieuwe badkamer uit te gaan zoeken? Let er dan op dat er vloertegels op de grond worden gelegd, geen wandtegels. Die laatste kunnen namelijk gladder zijn.
- Een inloopdouche zonder rand of opstapje is alweer een kans minder om te struikelen. En kies je voor een bad, dan zou een bad met een lage instap wel eens een uitkomst kunnen zijn.
- Wil je een nieuwe wastafel kopen dan is een exemplaar met afgeronde hoeken een veilige keuze. Of bijvoorbeeld rond, dat is nog hip ook. Als je er plek voor hebt kun je voor een dubbele wastafel kiezen. Scheelt een hoop ruzie en gedoe in de badkamer.
- Zelluf doen! Met een opstapje kan je kind beter bij de wastafel. Kies voor een stevig exemplaar, zoals het good old Ikea opstapje. Ook fijn voor jezelf, om even gezellig naast het bad te kunnen zitten als je kind nog lekker aan het spetteren is.
- Als badspeelgoed niet goed droogt, gaat er allemaal viezigheid in zitten. Je het vast wel het voorbeeld van badspeelgoed met kleine gaatjes waarin water blijft staan. Na verloop van tijd zit hier een smerige aanslag in, heel onhygienisch. Zeker voor kleine kinderen, die badspeelgoed in hun mond stoppen. Dit kun je voorkomen door ten eerste geen speelgoed met gaatjes er in te gebruiken in bad. Het badspeelgoed van Green Toys is niet alleen duurzaam, je kunt het ook in de vaatwasser zetten. Ideaal! Wij hebben deze set, inclusief bewaarmandje waar het water uit loopt.
- Spoel het speelgoed na een schuimsessie goed af en zorg dat het goed kan drogen, in een speciale opbergzak voor badspeelgoed bijvoorbeeld.
- Hopelijk overbodig, maar schoonmaakmiddelen of elektrische apparaten berg je natuurlijk veilig weg zodat je kind er niet bij kan.
Gaat jouw kindje liever in bad of onder de douche?
Lees ook: badspeelgoed Plui
x Anniek