Momlife
Een kindvriendelijke tuin waar ook papa’s en mama’s van kunnen genieten
Zeker nu ons meisje er is vind ik het wel zo fijn om dagelijks een frisse neus te halen. En dan prijs ik mezelf weer gelukkig met het feit dat we een eigen tuin hebben. Met gras, want dat vonden wij wel zo kindvriendelijk. In onze tuin groeit vooralsnog echt gras. Vorig jaar zelf (lees: manlief) gezaaid. Bij wijze van test, of het ons zou lukken. Als blijkt dat het te veel onderhoud kost, dan wordt het een kunstgrasmat. Want laten we wel wezen, dat bespaart enorm veel tijd. Kindvriendelijk is leuk, maar we willen ook graag ouder-vriendelijk. En kunstgras valt zeker in beide categorieën.
Exit groene grasvlekken, enter wijntjes drinken met je lief
Buiten spelen is natuurlijk heel gezond voor je kindje. Bijkomend voordeel van al dat rondrennen en spelen op het gras is een goede nachtrust. Heel fijn als je op een zwoele zomeravond nog een wijntje wilt drinken met je lief. Wel een beetje jammer zijn de slijtageplekken in de grasmat die dat gespeel oplevert. Daar heb je met kunstgras dus geen last van…
En wat te denken aan grasvlekken in de kleding? Iedere voetbalmama is bekend met de venijnige groene vlekken. Ook dat is met kunstgras verleden tijd.
Lees ook: hoe leuk is een loopfiets?
Kindvriendelijke tuin met speelgras
Iedereen die echt gras in de tuin heeft liggen, weet dat het onderhoud ervan best een ding is. Het houdt niet op bij maaien. Wil je gras dat groener is dan bij de buren, dan moet je wieden, bemesten, mossen verwijderen, ‘verticuteren’ opzoeken in het woordenboek, dat vervolgens uitvoeren, nazaaien en beregenen.
En voor kunstgras? Juist. Dat blijft groen(er dan bij de buren). Het verwijderen van kauwgom/bladeren/poep van huisdieren is het spannendste onderhoud. En je moet er misschien niet op gaan barbecuen of je sigaret op uitdrukken.
Wat ik niet wist, is dat een elastische kunstgrasmat mogelijke verwondingen voorkomt en gewrichten beschermt. Voor onder de schommel of glijbaan zijn er zelfs speciale stevige kunstgrassoorten verkrijgbaar, die verrassend zacht zijn en risico op letsel verminderen. Wist jij dat?
Lees ook: buiten op ontdekking, zo wordt het leuk
Waar je op moet letten bij de aankoop van kunstgras
Mocht manlief het onderhoud aan de grasmat zat worden, dan is het onderhoudsvrije altijd-groene-speelgras het antwoord. Nu viel mij gelijk op dat er enorme verschillen zijn, van topkunstgras tot goedkoop. Natuurlijk wil je niet teveel betalen, dus het prijskaartje van goedkoop kunstgras lonkt. Maar uiteindelijk heb je vast ook geen zin om jaarlijks een nieuwe kunstgrasmat te leggen…
Waar dus op te letten? Ik kan me voorstellen dat de mate van echtheid nog niet echt een issue is. Mijzelf kennende zou ik daar best een concessie in willen doen als dat voordeliger uitpakt. Maar in een tuin waar kinderen spelen is kunstgras dat voldoet aan elementaire kwaliteitseisen geen overbodige luxe. Zo lees ik op de website van Topkunstgras de waarschuwing dat goedkoop kunstgras vaak zware metalen zoals cadmium en lood bevat. Daar wil je je kids toch niet op laten ravotten?!
Ook zijn stugge, harde grasvezels vast niet echt een pretje om op te spelen en kunnen je kinderen zich daaraan bezeren. Daar gaat het hele idee van lekker spelen op gras in de tuin.
Daarnaast zijn onvoldoende UV-bestendigheid en lage duurzaamheid kenmerken van goedkopere kunstgrassen die pas na een jaar of langer opvallen. Let dus voordat je kunstgras aanschaft op de herkomst ervan en vraag naar ISO-certificaten.
Gekleurd kunstgras
Heb je helemaal geen zin in groen, maar spreekt het idee van een grote speelmat in de tuin je wel aan? Er bestaat ook gekleurd kunstgras! Je kunt denken aan grijs kunstgras, wat een strakke uitstraling heeft, of een fellere kleur zoals rood kunstgras. Een speelveld in de favoriete kleur van je kind zal vast gewaardeerd worden.
Heb jij een kindvriendelijke tuin met gras? En heb je dan gekozen voor echt gras of kunstgras? Ik ben benieuwd naar je ervaring!
x Anniek
Dit artikel bevat een samenwerking.