minimixtape

Meisjes komen er bekaaid vanaf in kinderboeken, dus Mo’s Daughters doet het anders (+WIN!)

Wist jij dit: in maar 13% van de kinderboeken heeft de moeder een baan. Ook op andere vlakken komt onze sekse er maar bekaaid vanaf, zo zijn meisjes in kinderboeken veel vaker angstig, lief, stil en mooi. En in slechts 20% van de bestverkochte kinderboeken in Nederland (0-6 jr-2018) heeft een meisje de hoofdrol. Wow, achterhaald he! Bedenk je vervolgens dat onze kids gevormd worden mede door wat wij hen voorlezen. Oef…

Daar dacht gloednieuw kinderboekenmerk Mo’s Daughters ook zo over. Ze lanceerden 5 stoere karakters die in 10 kinderboeken allerlei avonturen meemaken. Waarin, je raadt het al, meisjes de hoofdrol hebben.

De rol van meisjes in kinderboeken is…

Ik ben nog niet eerder kinderboeken met zo’n duidelijke missie en filosofie tegen gekomen. Op de website van Mo’s Daughters kun je precies lezen waarom de karakters ontwikkeld zijn zoals ze zijn. Zelfs de woordkeuze in de boeken wordt verantwoord. En dat een boekenserie zoals die van Mo’s Daughters hard nodig is, dat blijkt! Lees maar eens mee:

Op de pagina staat ook een interessant filmpje over hoe we tegen meisjes praten. En ik leerde dat kinderen vanaf 6 jaar denken dat intelligentie bij jongens hoort. Wat?! Best wel shocking, toch!

Empower meisjes, rolmodellen werken!

Kortom, onze dochters kunnen wel wat andere – betere! – rolmodellen gebruiken. Daarom zijn de karakters in de kinderboeken van Mo’s Daughters ten eerste meisjes en ten tweede gewoon slim, houden ze van problemen oplossen, zijn ze avontuurlijk en hebben ze vertrouwen in het eigen talent. Ze zijn nieuwsgierig, onderzoekend, dapper, sterk en zelfstandig.

Mooi toch? Die bewuste empowerment is iets wat ik wél aan mijn dochter door wil geven.

Inspirerende kinderboeken voor meisjes van 0-6 jaar

Mo’s Daughters bedacht 5 verschillende karakters die allemaal de hoofdrol kregen in twee kinderboeken voor meisjes: Cato, Wies, Super Suus, Maan en Mila.

Wies is de eigenwijze peuter, met een eigen blik op de wereld en die vraagt naar het waarom. Waarom kan ze bijvoorbeeld niet in pyjama naar school? Ja, waarom eigenlijk niet?

Ook Cato is nieuwsgierig, zij wil graag weten hoe dingen werken en gaat op onderzoek uit. Op haar eigen manier zoekt ze naar antwoorden.

Suus heeft stiekem superheldenkracht en kan ontzettend goed ruiken. Van zichzelf heeft ze gevoel voor rechtvaardigheid en kan ze slim nadenken.

Maan is de wereldreiziger, die je kind het gevoel geeft dat de wereld aan haar voeten ligt. Maan gaat graag op ontdekking en wil nieuwe mensen en dieren ontmoeten.

Mila is avontuurlijk, houdt van de natuur en kan goed klimmen. Ze is tevens creatief en maakt graag plakboeken.

De kinderboeken zijn elk op hun eigen manier geschreven en geïllustreerd. Mo’s Daughters werkte hiervoor samen met schrijvers en illustrators van over de hele wereld. De boeken met Wies in de hoofdrol zijn duidelijk voor wat jongere kinderen: de teksten zijn korter en op rijm. De andere boeken lezen meer als verhalen. De kinderboeken hebben een fijn, handzaam formaat en zijn ontzettend vrolijk qua kleurgebruik.

De boekjes hebben een leeftijdsaanduiding van 0 tot 6 jaar. Ze zijn heus niet exclusief voor meisjes, natuurlijk kun je ze ook prima voorlezen aan jongens. Je koopt de boeken via hun eigen website, de boekhandel en Bol.com, ze kosten 9,99 per stuk. Perfect cadeaumateriaal. En met zo’n mooie boodschap al helemaal.

Win een van de kinderboeken van Mo’s Daughters

Speciaal voor Kinderboekenweek en Wereldmeisjesdag (11 oktober) mag ik in samenwerking met Mo’s Daughters een boek uit de nieuwe serie weggeven. Yes! Dus wil jij jouw dochter ook inspireren met rolmodellen waar ze wat van kan leren? Doe dan zeker mee! (Hoewel het in dit artikel veel over meisjes gaat, is deelname voor een jongen natuurlijk niet uitgesloten.)

Volg de stappen hieronder om kans te maken:

De winactie loopt tot en met 16 oktober 2019. Op 17 oktober zal ik een winnaar loten en daarvan de naam bekend maken in dit artikel.

Veel succes en voel je vrij om dit blog te delen met andere ouders, grootouders, oppassers, leerkrachten enz. om ze te laten kennis maken met Mo’s Daughters. Meisjes zijn fantastisch (niets ten nadele van jongens) en dat mogen en moeten ze weten!

x Anniek

 

Mobiele versie afsluiten