Connect with us

Schermtijd kent geen strijd: gratis schermtijd printable (gratis download)

Momlife

Schermtijd kent geen strijd: gratis schermtijd printable (gratis download)

Afgelopen weekend keken wij een film met dochterlief. Voor het eerst. Natuurlijk keken we eerder al wel korte filmpjes samen, maar dit – een echte film – deden we nog niet eerder. De film ‘Cars 2’ had de eer, want dochter is nog altijd wild van auto’s. Anyway, het zette me aan het denken over schermtijd, en de ‘regels’ daaromheen. En ik besloot een schermtijd printable te maken.

Samen schermtijd

Samen een filmpje kijken vind ik een heerlijk moment. De hoeveelheid schermtijd hebben wij altijd behoorlijk beperkt gehouden – een persoonlijke voorkeur. Er gaan dus dagen voorbij dat er geen scherm aangeraakt wordt. Als het dan even tijd is voor een spelletje of filmpje, dan kijken we samen. Gewoon, omdat ik dat gezellig vind, lekker tegen elkaar aan gekropen op de bank of op bed. En ook omdat ze me dan, net als wanneer we samen een boekje lezen, 100 vragen kan stellen over wat ze ziet.

Ik gebruik mijn iPhone trouwens ook veelvuldig om antwoorden op te zoeken. De levensvragen vliegen me regelmatig om de oren en dan is het best leuk om op YouTube even te laten zien hoe een uil eruit ziet (ik bedoel, probeer die maar eens te spotten in het wild), of om op Google Maps de afstand vanaf het door dochter zo geliefde Mimizan naar huis te verduidelijken. Lekker educatief hoor, zo’n telefoon!

Concreet zijn is life

Nu word er genoeg gezegd en geschreven over schermtijd voor kinderen en de hoeveelheid daarvan. En kan het best een uitdaging zijn om je kind weer van zo’n scherm af te trekken.

Als ik iets door heb over moederschap, dan is het wel dat concreet zijn goud is. En visualiseren ook. Stop dat bij elkaar, en dan snap je dat een schermtijd printable helemaal geen gek idee is.

schermtijd printable gratis download voorbeeld

Het werkt zo. Als je afgesproken hebt met je kind hoe lang hij of zij per dag naar beeldschermen mag kijken, noteer je dit op de ‘kalender’. Je kunt eventueel per dag een andere tijd invullen – wellicht mag je kind in het weekend langer schermtijd of is er op een sportdag eigenlijk geen tijd.

Hang de planner op een zichtbare plek voor je kind en verwijs ernaar wanneer nodig.

Schermtijd regels?

Heb je geen idee wat redelijk is qua schermtijd? Logisch, er bestaan ook geen harde regels voor.

Op Squla vond ik wel wat handige richtlijnen voor beeldschermtijd die je aan kunt houden, mocht je daar meer over willen weten.

  • Kinderen onder 2 jaar: zo min mogelijk. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou.
  • Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag;
  • Kinderen van 4 – 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag. Ongeveer 15 minuten per keer;
  • Kinderen 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer;
  • Kinderen van 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • Kinderen van 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
  • Ouder dan 12: maximaal 3 uur per dag.

Extra hulpmiddel: een schermtijd printable. En laat ik die nou precies voor je gemaakt hebben.

Schermtijd kent geen tijd strijd

Download de schermtijd printable hieronder en vul ‘m in met je kind. Een voorbeeld: ‘Vandaag is het maandag en dan mag je 15 minuten filmpjes kijken/chatten/gamen/wat-je-kind-dan-ook-graag-doet.’

Zo heb jij een ‘wapen’ waar je naar kunt verwijzen als je kind tegenstribbelt wanneer de schermtijd erop zit.

Ging het (stoppen) goed, dan kun je de smileys inkleuren. Na een week (of langer – net wat je wilt) netjes de schermtijd naleven kun je eventueel iets met een beloning doen, mocht je dat willen.

Download schermtijd printable

Download schermtijd printable

Succes! Ik hoop dat je iets aan deze printable hebt. Laat het me ook weten als je suggesties hebt. En voel je vrij om andere ouders over deze schermtijd printable te tippen, vind ik leuk!

x Anniek

Volg mij op Facebook om geen printable te missen. Op Pinterest deel ik nog veel meer fijne inspiratie.

Er zijn situaties genoeg waarin jij, papa of mama, wel wat hulp kunt gebruiken. I feel you, ik heb zelf ook een driejarige rondlopen! Ik hoop jouw ouderschap door middel van printables en toffe speelgoedtips een stukje relaxter te maken. Op minimixtape.nl vind je daarom een bron aan materiaal. Downloaden, printen en gebruiken wanneer jij ze nodig hebt. Meer creatieve ideeen, happy kids, minder tijd! Heb je een suggestie, laat me die dan zeker weten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Momlife

INSTAMIX

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings

NIEUW: PRINTABLES VOOR EEN KINDERFEESTJE!

Hi, ik ben Anniek! Op minimixtape.nl help ik jou om altijd met de origineelste (duurzame/houten) speelgoed en verrassendste traktaties voor de dag te komen – zonder veel gedoe.

Meer over mij

POPULAIR

SPEELGOEDTIPS DIE VAN JOU EEN TOFFE ECOMAMA MAKEN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om geen printable te missenTo Top