minimixtape

5x zo kies je goed én veilig babyspeelgoed

Een leuk trekdiertje. Een schattige rammelaar. Het kopen van speelgoed voor je baby is bijna net zo verleidelijk als kleding. Daarom vandaag een post speciaal voor de baby’s. Of nu ja, voor de ouders van die lieve kruipers natuurlijk. Ook je baby wil je graag eens verrassen met (nieuw) speelgoed. Maar wist je dat niet alle speeltjes even veilig of geschikt zijn?

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind ongestoord en veilig kan spelen. Speelgoed is wel het laatste waar je je druk over wilt maken. In dit blog lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van babyspeelgoed.

5 tips bij het uitzoeken van babyspeelgoed

1. de CE-markering op babyspeelgoed

Babyspeelgoed met een CE-markering voldoet aan de Europese regelgeving. Het is echter nog maar de vraag of het écht veilig is. Zo’n keurmerk klinkt als heel wat, maar er is weinig controle op producten met de CE-markering. Keurmerken waarbij wel uitgebreide controles plaatsvinden zijn de Britse Standaard BS, het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM.

2. Snuffelen maar

Ruik je onraad? Onveilig babyspeelgoed verraadt zichzelf door een sterke of onaangename geur. Ga voor speelgoed dat geurloos is of een milde geur bevat. Kijk ook of er scherpe randjes of puntjes aan zitten. Je wil natuurlijk niet dat je kind zich per ongeluk bezeert tijdens het spelen. Check ten slotte of alle onderdelen stevig vastzitten. Als er iets losgaat, kunnen namelijk wél die scherpe randjes ontstaan. Dit wil je voorkomen!

3. Leeftijdsadvies

Het leeftijdsadvies geeft aan wat wel en niet geschikt is voor kinderen jonger dan drie jaar. Speelgoed is onveilig voor baby’s als het veel kleine onderdelen bevat. Kinderen onder drie jaar hebben de neiging veel in hun mond te stoppen. Het risico bestaat dat ze stikken. Let hierbij ook op batterijen. In speelgoed zitten die vaak goed afgesloten, maar kinderen kunnen ze ook uit de afstandsbediening halen.

Het kan daarnaast zijn dat een spel te lastig is voor een kind en om die reden niet passend is. Dus ook al bevat speelgoed geen kleine onderdelen, het kan dan alsnog ongeschikt zijn. Als je kinderen tegelijkertijd aan het spelen zijn, geef ze dan bijvoorbeeld allebei een eigen hoekje. Zo voorkom je dat de jongste met het speelgoed van je oudere kinderen gaat spelen.

4. Houten speelgoed

Liefde voor houten speelgoed! Het is niet alleen erg mooi, over het algemeen is het ook erg veilig. Let wel op de verf waarmee het hout gekleurd is. Sommige verf bevat schadelijke stoffen. Met name lak, maar ook triplex en spaanplaat kunnen schadelijke bindmiddelen bevatten. Bij Hape worden alleen natuurlijke materialen gebruikt voor het houten babyspeelgoed. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan strikte kwaliteit- en veiligheidstandaarden.

5. Leeftijd en interesse van je baby

Wat een kind leuk vindt en interesseert is sterk afhankelijk van de leeftijd. In hun eerste twee levensjaren leren baby’s ontzettend veel. Kinderen spelen niet om te leren, maar leren juist door te spelen. Spelen helpt je baby bij de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie en de motoriek. Kijk dus goed in welke fase je kind zit en stem speelgoed daarop af.
Als je baby na een maand of drie gaat grijpen naar babyspeelgoed, dan is een baby gym leuk. Probeert je kindje te kruipen of zet het de eerste stapjes, dan is een bal of trekdier om achteraan gaan weer passend. Ook voor buiten is er genoeg speelgoed te vinden voor baby’s, zo heeft webshop scalaxl.nl onder andere een schommel voor kleintjes.

Waar speelt jouw baby graag mee?

x Anniek

 

Mobiele versie afsluiten